İnşaat Mühendislerinin Günümüz Sorunları
İnşaat Mühendisliğinde Günümüz Sorunlarına Çözümsel Bir Yaklaşım
İnşaat Mühendisliği bölümleri ülkemiz ve dünyamız için başarılı işler yapacak olan kişileri yetiştirir. Her yıl 12 bin inşaat mühendisliği öğrencisi mezun olmakta ve sektöre adım atmayı beklemektedir. Sektör içerisinde inşaat mühendisi alımları da yeni mezunlar ve henüz bölüm seçmek isteyen kişiler tarafından sıkça araştırılır. Ekonominin gelişmesi için son derece önemli olan inşaat sektörü sürekli olarak işlemekte ancak inşaat mühendisliğinde çeşitli sorunların çözümüne gidilmediği görülmektedir. Mühendislik söz konusu olduğunda önce sorunun ardından nedenlerinin saptanması ve çözüm yolları aranması gerekir. Sorunlara bütüncül yaklaşım, sorunların minimuma indirilmesinin önünü açar.
İnşaat mühendisliği sorunları sektör içerisinde sürekli olarak ötelenmekte bu da sektör çalışanlarının motivasyonunu düşürmekte ya da mezun olmasına rağmen iş bulamayan mühendislerin gelecek kaygısı yaşamasına neden olmaktadır. Peki, inşaat mühendisliğinde günümüz sorunları nelerdir? İnşaat mühendisliği sorunları nasıl çözülür? İnşaat mühendisleri iş bulmak için ne yapmalı?
Ekonominin Lokomotifi İnşaat Mühendisliği
İnşaat oldukça kapsamlı ve komplike bir sektör olmakla birlikte sürekli hareket halindedir. Stresin yoğun olduğu bir sektör olan inşaat kendisine bağlı iki yüzden fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratır. Bu sektör günümüzde “ekonominin lokomotifi” olarak adlandırılmakta, ekonomi üzerinde belirleyici bir etkisinin olduğu herkesçe bilinmektedir.
İnşaat Mühendisliği yapı üretim sürecinin etkin ve verimli olabilmesi hem sektör hem de toplum için önem taşır. Ancak istenen verimlilik için meslek içinde uzman olan kişilerin, bu mesleğin öğrencilerinin ve yeni mezunların motivasyonunu yüksek tutmak önemlidir. Soru ve sorunlarına yanıt alamayan inşaat mühendisleri motivasyonlarını kaybetmekte bu durum da yeni mezunların sektöre kazandırılmasını geciktirirken çalışanların da sektörden soğumasına neden olmaktadır.
İnşaat Mühendislerinin Sorunları Nelerdir?
İnşaat mühendisliği sorunları denildiği zaman akla ilk olarak işsizlik gelmektedir. Bu sorun, her yıl mesleğe eklenen on iki bin kişinin gelecek kaygısı yaşamasına, başka meslek alanlarına yönelmesine neden olur. Aynı zamanda bu şartlar ve ekonomi özelinde çok düşük ücretlere çalışmaya kabul edilir ve nitelikli sektör çalışanı, nitelikli mühendis gibi kavramlar rafa kaldırılır.
Ülkemizde iş bulamayan inşaat mühendislerinin sayıca çok olması ve üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümlerinin fazla mezun vermesi gibi durumlar inşaat mühendisliği sektörünü doğrudan etkiler. Ayrıca bununla birlikte hemen hemen tüm iş ilanlarında tecrübeli mühendis istenmesi durumu, henüz yeni mezun olmuş bu mühendislerin asgari ücret karşılığında dahi çalışmayı kabul etmesine neden olur. Bu lokal anlamda meslek ve meslek itibarını etkilerken genel anlamda da sektörün, ekonominin etkilenmesini doğurur. Bunun için de inşaat mühendisliği sorunlarına karşı hızlı bir çözüm planı gerekmekte, sektörün canlandırılması için bu konuda yapılan çalışmalara ağırlık verilerek acil önlem planlarının hayata geçirilmesi istenmektedir.
Yeni Mezun İnşaat Mühendisleri Mesleki Donanıma Ne Kadar Sahip?
Tüm alanlarda olduğu gibi inşaat mühendisliğinde de yeni mezun biri için gerekli olanlar çevre bilgisi, meslek bilgisi ve kişisel donanımdır. Kişi çok iyi bir üniversiteden diploma sahibi olsa dahi kişisel özelliklerinden mesleki bilgiye, sosyal yeteneklerden, bilgisayar ve dil bilgisine değin geniş bir alan içinde kendini geliştirmiş olmalıdır. Özellikle de sektörü ilgilendiren her konuda kişinin özelliklerini en aktif şekilde kullanıp kendi farkını ortaya çıkarması gibi detaylara ihtiyacı vardır. Bir inşaat mühendisinin Çelik Yapı, Betonarme, Şantiye, Yapı İşletmesi alanlarında kendini geliştirmiş olması ve analiz programlarına hâkim olarak sektöre adım atması beklenmektedir. Bu sektöre yeni giren bir inşaat mühendisinin çok daha etkin işler yapmasını sağlarken bu sektör içerisinde uzun yıllar emek veren kişilerin de faydalanmasının önünü açar. Kazan- kazan olarak bakabileceğimiz bu durum aynı zamanda sektör içi rekabeti arttırarak ortaya bambaşka işlerin çıkmasını sağlar.
Üçüncü Binyıl Akademi Sizlerin Sorunlarına Değer Verir
Yüzyıllar içinde medeniyetlerin kurulmasına öncülük etmiş ve her ülke için tarih sahnesinin her katmanında önemli kabul görmüş inşaat mühendisliğinin birçok temel görevi bulunduğunu söylemek mümkündür. Üçüncü Binyıl Akademi sektör içinde uzun süredir proje üzerine uzmanlaşmış eğitmenler tarafından, sektörde gerçekleştireceğiniz uygulamaların gerçek yapıları üzerinden eğitilme, mesleğe kazandırılma imkânı verir. Siz de inşaat mühendisi adayı bir öğrenciyseniz ya da mezun olmanıza karşın eğitim alarak donanım sahibi olmak istiyorsanız, hali hazırda çalışıyor ancak çok daha iyi olmak istiyorsanız bizlere ulaşabilir, alanında uzman eğitim danışmanlarımızdan İnşaat Eğitimleri hakkında detaylı bilgi sağlayabilirsiniz.
2 Yorum
İnşaat eğitimleri için dahil oldum. Bir inşaat mühendisliği öğrencisi olarak hem okulda hem gelecek planlamamda çok yardımcı oldu. Şuan hem okulda bana yardımcı olabilecek hem özgeçmişimde işe yarayacak başka eğitimlere de katılıyorum. Sektörel anlamda bana çok şey kattığını düşünüyorum.
Diğer tüm mezun öğrencilerimiz gibi iş hayatınızda başarılar dileriz