Geleceğin Eğitim Teknolojileri
Geleceğin eğitim teknolojileri birçok fütüristin üzerinde yorumda bulunduğu ve olası senaryoları paylaştığı bir konudur. Birçok kişinin ilgisini çeken ve gelecek için heyecanlanmasını sağlayan bu konu, bugünün teknolojisi ve elde bulunan veriler ışığında değerlendirildiğinde gelecek için heyecanlanmamak olası değildir. Gelecek, bugünün adımları ile kurulan ve bugünün bireyleri tarafından inşa edilen bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimini bugünden gözlemlemek ancak sahip olunan bilgiler ve sosyal kültür ile mümkün kılınır.
Sosyal kültür insan alışkanlıkları ve birey yönelimleri ile birlikte düşünülmesi gereken dinamik boyuta sahip bir olgudur. Bir toplumun içinde yaşayan bireyler ise sosyal kültürün oluşmasına fayda sağlarken aynı zamanda o toplumun yaşadığı değişimleri de özetler. Teknoloji perspektifinden sosyal kültürü ve gelinen noktayı özetler isek; internetin yaşantının her alanında kullanılması ile birlikte iletişim teknolojilerinde ortaya çıkan yeniliklerin insan alışkanlıklarını ve isteklerini büyük oranda değiştirdiğini söylemek mümkündür. Örneğin bugün sahip olunan teknoloji ve yaşanacak teknolojik gelişmelerden haberdar olma durumu bireyin çok daha fazlası için beklenti sahibi olmasını sağlarken, geleceği tasarlamasının da yolunu açar. Geleceğin bilinen en büyük özelliği bilinmez oluşudur. Gelecek kimliğinin oluşumu bilinmezlik ile doğrudan ilişkilidir. Ancak bugünün teknolojisi üzerinden geleceğin eğitim teknolojilerini yorumlamak ve olası teknoloji senaryolarını okumak mümkündür. Peki, geleceğin eğitim teknolojileri nelerdir? Üçüncü Binyıl Akademi geleceğin eğitim teknolojilerine nereden bakıyor? Bugün eğitimin hangi noktasındayız ve Üçüncü Binyıl Akademi sizleri nasıl geleceğe hazırlıyor?
Teknolojik Gelişmeler ve Eğitim Arasındaki İlişki
Bilim kurgu filmlerini izleyen bireyin aklında birçok soru işareti kalır. Bir film kurgusu üzerinden gelecek kurgusu yapmak birçok düşünceye göre hayalcilik olarak değerlendirilse de geleceği kurgulama durumu bugün elde olan veriler ile mümkündür. Gelecek üzerine izlenen ütopya ve distopyaların akıllarda soru işaretleri yaratması, geleceğin teknolojisini merak etmek ve bu teknoloji ile yaşantının ne derece ilerleyeceğini düşünmek her insanda görülen normal bir davranıştır. Düşünce, bireyi heyecanlandırır ve bir başka düşünce sirkülasyonuna girmesini sağlar. Özetle, düşünce bugündür ve geleceği doğurur.
Bugün bilimde yaşanan ve her geçen gün kaydedilen ilerlemeler, yapay zekâ ve uzay yolculukları ile tanışan insanlık, yapay zekânın birçok sektörde kullanılması, sosyal kültürün değişmesini sağladığı gibi insan aklının da gelişmesini ve yaratım sürecinin oluşmasını sağlamıştır. Geleceğin eğitim teknolojileri üzerine de birçok araştırma yapılmış ve olası senaryolar ülkelerce tartışılmaya başlanmıştır. Bu konuda birçok düşünce ortaya atan fütüristler gelecekte teknoloji temelli bir eğitimin verileceğinin, teknolojiyi birey yararına kullanarak öğrenci odaklı bir eğitim uygulanacağının sinyallerini vermiştir. Bilişim teknolojileri ve bilimde yaşanan gelişmeleri, bugün eğitim ve teknoloji alanlarına hızla entegre etmek geleceğin eğitim teknolojisinin çok daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır. Öğrenciye özgür ve tüm teknolojik imkânları kullanma yetkinliğine sahip bir dünya yaratarak onun öğrenme ve bilgi edinme becerilerini maksimum düzeyde geliştiren bir eğitim kurumu olarak Üçüncü Binyıl Akademi gelecek odaklı eğitimler sunar.
Gelecekte Eğitimi Nasıl Yenilikler Bekliyor?
Gelecekte eğitimi nasıl yenilikler beklediği üzerine yapılan tüm araştırmalar, gelecekte eğitimin tamamen teknoloji üzerine kurulu olacağını öngörmektedir. Endüstri 5.0 da bunu destekler. Bir diğer adı toplum 5.0 olan Endüstri 5.0 kavramını en yalın şekilde toplum odaklı insansız teknolojiler olarak açıklamak mümkündür. Endüstri 5.0 ile birlikte süper akıllı toplum felsefesinin benimsenmesi ve teknolojinin insanın üzerinde bir güç unsuru olarak değil de insan yararına kullanılma düşüncesi de bu öngörüyü desteklemektedir. Süper akıllı bir toplum yaratma gayesi içerisinde olan endüstri 5.0 devrimi teknolojiyi tamamen insan yararına kullanıma sunmuş, yapay zekânın insanın yerine geçerek onu iş sahasından alıkoymasını değil, insan ve teknolojinin bir arada kullanılarak süper akıllı bir toplum düzeni oluşturulmasını ön görmüştür.
Biyometrik Teknoloji ve Arttırılmış Gerçeklik
Geleceğin eğitim teknolojileri içerisinde öğrencinin nefes alışverişini, yüz ifadelerini ve yazı yazma hızını ölçebilen; biyometrik teknolojinin olacağı düşünülmekte ve öğrencinin edinme becerilerinin bu yollarla geliştirileceği öngörülmektedir. Biyometri teknolojisinin göz tarama sistemi ile birlikte öğretmenler ve öğrenciler arasında tepki kontrol edebilmek mümkün olacaktır. Öğretmen, öğrencinin dikkatinin dağıldığını bu şekilde kavrayacak, dersi anlayıp anlamadığını değerlendirme şansı bulacaktır. Geleceğin eğitim teknolojileri arasında olması beklenen arttırılmış gerçekliğin Google Glass ile dünyada kullanılmaya başlaması ve diğer AR teknolojileri ile birlikte kullanılması da gelecekçilerin tahminleri arasındadır. Google Glass ile diğer AR teknolojilerinin birlikte kullanılması durumu öğrencilerin oldukça yakın olan gelecekte dünyayı bu gözlükler ile farklı bir şekilde algılayacağını düşündürmektedir.
3D Yazıcılar ile Mini Model Geliştirme
Geleceğin eğitim teknolojileri üzerine yapılan tahminler 3D yazıcıların tüm okullarda kullanılmasını düşündürmekte ve eğitim sistemlerine entegre edilmiş teknoloji temelli okullarda öğrencilerin 3D yazıcılar ile farklı modeller üreteceği, bu sayede de hayal güçlerinin geliştirilebileceği tartışılmaktadır. Örneğin mühendislik öğrencilerinin 3D yazıcılardan maksimum fayda sağlayabileceklerini tartışmaya açan bu düşünce yazıcılar ile üretilen mini modellerin gerçek prototipleri yapmadan önce tasarım prensiplerini test edebilmeleri için çok önemli olduğu fikrini ortaya atar.
Bulut Bilişim ile Cepte Kütüphane
Geleceğin eğitim teknolojileri arasında yer alan bir diğer unsur da Bulut Bilişim’dir. Bulut Bilişim günümüzde dahi kullanılmaktadır. Yakın gelecekte tüm öğrencilerin ödevlerini yapmak için yalnızca bir elektronik cihaza ihtiyaç duyulacağı ön görülürken geri kalan tüm dokümanların bulut üzerinde yer alacağı güçlü tahminler arasındadır. Bu gelişme, dijital kütüphanelere erişim, kitap, defter taşıma yükünden kurtulma, tek bir cihaz ile dünyaya erişmek anlamına gelmekte ve eğitimde çok büyük bir yol kat edileceğinin sinyallerini vermektedir.
OLED Tabanlı Ekranlara Geçiş
Geleceğin eğitim teknolojilerinde olması muhtemel yeniliklerden biri de not alma üzerinedir. Her ne kadar günümüzde, eskiye nazaran kâğıt ve defter kullanımından dizüstü, netbook veya tabletlere geçiş olmaya başlasa da derslerde deftere not alma günümüz eğitim sisteminde ve sosyal kültüründe bulunur. Teknoloji ve eğitim üzerine incelemelerde bulunarak bugünün aydınlanmasını sağlayan araştırmacılar ileride not tutmak için kalem ve kâğıdın kullanılmayacağını, esnek OLED tabanlı ekranlara geçiş yapılacağını ileri sürmektedir. Bu esnek OLED tabanlı ekranlar da kâğıtlar gibi hafif, esnek ve ince olacak, öğrenci kolaylıkla ekranı muhafaza edip saklama imkânı bulacaktır.
Üçüncü Binyıl Akademi ve Geleceğin İnşası
Geleceğin eğitim sistemleri ve eğitim teknolojileri üzerine araştırmalar yapan Fütüristler öğrencinin gelişmesi, kendisini kendi belirlediği alanda yetiştirebilmesi için bu konuda birçok teknolojinin de kullanılacağını duyurmaktadır. Fütüristlerin bu perspektif ile kurduğu araştırma ve çalışmalarına bağlı olarak gelecekte eğitim sistemlerinde etkileşimli bir ortam yaratılacağını söylemek mümkündür. Geleceğin öğrenme kavramı olan Elektronik öğrenme kavramının yetkinliğini gösterebilmesi ve geleceğin eğitim teknolojilerinin görevini yerine getirebilmesi durumu özellikle etkileşimli bir ortam yaratılması ile mümkün olacak ve geleceğin öğrencileri yazılım, programlama, kodlama gibi eğitimlerden geçmiş olarak kariyer yaşantılarına başlayacaklardır. Bu da gelecekte birçok mesleğin yaşantıya kazandırılacağı, yakın gelecekte birçok yeni meslek alanının oluşturulacağı ve bu oluşumlar için bugünden mesleki yeterliliği bulunan kişilere ihtiyaç duyulduğu düşüncesinin altını çizmektedir.
Yenilikçi, çağa uygun, akılcı ve dinamik ilkeler bütünüyle oluşturulmuş olan vizyonu ile Üçüncü Binyıl Akademi öğrencilerine kaliteli bir eğitim sunar. Mesleki yaşantı ve kariyer planlama olarak her zaman öğrenci odaklı bir eğitim anlayışını benimseyen; Makine, Yazılım, İnşaat, Mimari, PLC Elektrik Elektronik, Mesleki Bilişim, Grafik, Web, Video ve Animasyon ana alanları üzerinde öğrencilere yeterli yetkinlik kazandırmak adına çok yönlü bir eğitim sunan kurumumuz Üçüncü Binyıl Akademi’de etkileşimli bir ortamda eğitim almak mümkündür.